Olej kokosowy zyskuje w ostatnich latach coraz większą popularność. Trudno się temu dziwić – szereg pozytywnych skutków stosowania oleju kokosowego zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce potrafi przekonać nawet największych niedowiarków do stosowania tego pięknie pachnącego, stałego tłuszczu, zwanego też przez niektórych masłem kokosowym.

Zalety oleju kokosowego

Szczególna kombinacja kwasów tłuszczowych zawartych w oleju kokosowym sprawia, że spożywanie tego tłuszczu właściwie… przyspiesza chudnięcie. Jest to związane z występowaniem średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, których rozkładanie w organizmie bardziej przypomina rozkładanie cukrów. Co to dla nas oznacza? Że podczas trawienia olej kokosowy nie jest przechowywany w tkance tłuszczowej “na zapas”, ale niemal od razu jest transportowany do wątroby. Otrzymujemy z niego energię natychmiast.

Oprócz kwasów tłuszczowych, znajdziemy w maśle kokosowym też wyjątkowe połączenie kwasów laurynowego i kaprylowego. Ten pierwszy jest składnikiem mleka matki, podnosi odporność, ma działanie bakteriobójcze, natomiast ten drugi wykazuje działanie grzybobójcze. To sprawia, że olej kokosowy potrafi wspomóc naszą odporność i pomaga zwalczyć już rozwijające się infekcje. Może podczas choroby warto rozważyć zjadanie łyżeczki oleju, chociażby w formie masła na kanapkę?

Jest też doskonałym olejem do smażenia, gdyż wysokie temperatury mu nie szkodzą. Tutaj warto zwrócić uwagę, że rozróżniamy olej rafinowany i nierafinowany. Rafinowany jest bardziej przetworzony, pozbawiony części wartości odżywczych, ale jego plusem jest to, że jest bezzapachowy, więc nadaje się do wszystkich potraw, gdzie niekoniecznie chcemy mieć posmak kokosa. Jest też odpowiedni do smażenia. Natomiast olej kokosowy nierafinowany jest nieoczyszczony, bogaty w sprzyjające nam minerały i substancje odżywcze, a do tego intensywnie pachnie kokosem, więc będzie doskonałym dodatkiem dań kuchni azjatyckiej albo rozmaitych deserów. Nie należy go jednak bardzo mocno podgrzewać, więc nie sprawdzi się przy długim smażeniu.

Olej kokosowy – zastosowania w kuchni

A w jakich daniach można go wykorzystać? Jest to oczywiście kwestia naszych upodobań, ale jest popularny w takich potrawach jak:

  • curry warzywne – możemy na oleju przesmażyć warzywa i przyprawy, dzięki czemu zyskają subtelny kokosowy aromat
  • zupy z dyni – olej kokosowy dodaje nie tylko smaku, ale też kremowej, aksamitnej konsystencji
  • dania z ryżem po azjatycku – łyżka oleju kokosowego dodana do gotującego się ryżu podkręca jego smak i sprawia, że jest bardziej lekko strawny
  • wegańskie ciasta i ciasteczka – spokojnie sprawdzi się jako zamiennik masła w ciastkach.

Widać więc, że jest to produkt wyjątkowo wszechstronny i o długiej liście zalet. Warto wdrożyć go do swojego jadłospisu, żeby cieszyć się ze wszystkich pozytywnych aspektów używania tego nieco egzotycznego oleju.