Olej kokosowy – specyfik wielofunkcyjny

Olej kokosowy zyskuje w ostatnich latach coraz większą popularność. Trudno się temu dziwić – szereg pozytywnych skutków stosowania oleju kokosowego zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce potrafi przekonać nawet największych niedowiarków do stosowania tego pięknie pachnącego, stałego tłuszczu, zwanego też przez niektórych masłem kokosowym.

Zalety oleju kokosowego

Szczególna kombinacja kwasów tłuszczowych zawartych w oleju kokosowym sprawia, że spożywanie tego tłuszczu właściwie… przyspiesza chudnięcie. Jest to związane z występowaniem średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, których rozkładanie w organizmie bardziej przypomina rozkładanie cukrów. Co to dla nas oznacza? Że podczas trawienia olej kokosowy nie jest przechowywany w tkance tłuszczowej “na zapas”, ale niemal od razu jest transportowany do wątroby. Otrzymujemy z niego energię natychmiast.

Oprócz kwasów tłuszczowych, znajdziemy w maśle kokosowym też wyjątkowe połączenie kwasów laurynowego i kaprylowego. Ten pierwszy jest składnikiem mleka matki, podnosi odporność, ma działanie bakteriobójcze, natomiast ten drugi wykazuje działanie grzybobójcze. To sprawia, że olej kokosowy potrafi wspomóc naszą odporność i pomaga zwalczyć już rozwijające się infekcje. Może podczas choroby warto rozważyć zjadanie łyżeczki oleju, chociażby w formie masła na kanapkę?

Jest też doskonałym olejem do smażenia, gdyż wysokie temperatury mu nie szkodzą. Tutaj warto zwrócić uwagę, że rozróżniamy olej rafinowany i nierafinowany. Rafinowany jest bardziej przetworzony, pozbawiony części wartości odżywczych, ale jego plusem jest to, że jest bezzapachowy, więc nadaje się do wszystkich potraw, gdzie niekoniecznie chcemy mieć posmak kokosa. Jest też odpowiedni do smażenia. Natomiast olej kokosowy nierafinowany jest nieoczyszczony, bogaty w sprzyjające nam minerały i substancje odżywcze, a do tego intensywnie pachnie kokosem, więc będzie doskonałym dodatkiem dań kuchni azjatyckiej albo rozmaitych deserów. Nie należy go jednak bardzo mocno podgrzewać, więc nie sprawdzi się przy długim smażeniu.

Olej kokosowy – zastosowania w kuchni

A w jakich daniach można go wykorzystać? Jest to oczywiście kwestia naszych upodobań, ale jest popularny w takich potrawach jak:

  • curry warzywne – możemy na oleju przesmażyć warzywa i przyprawy, dzięki czemu zyskają subtelny kokosowy aromat
  • zupy z dyni – olej kokosowy dodaje nie tylko smaku, ale też kremowej, aksamitnej konsystencji
  • dania z ryżem po azjatycku – łyżka oleju kokosowego dodana do gotującego się ryżu podkręca jego smak i sprawia, że jest bardziej lekko strawny
  • wegańskie ciasta i ciasteczka – spokojnie sprawdzi się jako zamiennik masła w ciastkach.

Widać więc, że jest to produkt wyjątkowo wszechstronny i o długiej liście zalet. Warto wdrożyć go do swojego jadłospisu, żeby cieszyć się ze wszystkich pozytywnych aspektów używania tego nieco egzotycznego oleju.

Olej kokosowy z rodziny super foods

Olej kokosowy z racji swoich wielu leczniczych właściwości, zaliczany jest do kategorii zwanej ,,super foods”. Bardzo wszechstronne działanie oleju, umożliwia stosowanie go od strony wewnętrznej oraz zewnętrznej. Miąższ kokosa jest źródłem, z którego pozyskuje się ten produkt. Olej kokosowy jest dobrym źródłem kwasu kaprylowego, który wykazuje korzystne działanie między innymi na układ pokarmowy. Wspomniany powyżej produkt wspomaga również metabolizm, więc jej on dedykowany przede wszystkim osobom, które borykają się z nadprogramowymi kilogramami. W porównaniu do innych tłuszczów, olej kokosowy jest najłatwiej strawny. Wśród kwasów znajdujących się w tym produkcie można również wymienić kaprynowy oraz laurynowy. Ten ostatni ma szczególnie korzystne działanie na układ immunologiczny, stymuluje jego pracę i pomaga w walce z wirusami i bakteriami.

Olej kokosowy nierafinowany oraz rafinowany – na czym polega różnica?

Olej kokosowy występuje w dwóch postaciach: rafinowanej i nierafinowanej. Rafinacja odnosi się do procesu oczyszczenia oleju. Najczęściej produkty rafinowane stosowane są w użytku domowym w ramach pielęgnacji skóry. Olej w tej postaci może sprawdzać się w ramach nawilżania oraz natłuszczania naskórka. Wygodne aplikowanie produktu jest również dużym walorem. W ramach ciekawostki warto wiedzieć, iż rafinowany olej w dużej mierze jest stosowany przez producentów do masek na włosy oraz do natłuszczających maseczek na twarz. Nierafinowany olej oznacza, że nie został on poddany procesom oczyszczania, przez co ma on zachowane wartości odżywcze. Z tego też powodu poleca się stosowanie oleju kokosowego nierafinowanego do celów spożywczych. Tego rodzaju olej sprawdza się przy smażeniu naleśników i słodkich omletów. Można go również dodawać do kremów owocowych oraz musów i sosów.

Olej kokosowy w ramach domowego spa

Olej kokosowy bardzo dobrze radzi sobie w ramach domowego spa. Wiele kobiet oraz mężczyzn stosuje ten produkt do wykonania domowej maseczki. Bardzo często produkt ten jest również bazą do wykonania peelingów. Można z olejem mieszać również inne produkty celem przygotowania domowego kosmetyku. Olej dobrze sobie radzi w połączeniu z ziarnami kawy, miodem czy też sokiem z aloesu. Bardzo popularne są maseczki olejowe na skórę głowy. Olej kokosowy dzięki działaniu przeciwgrzybicznemu, dobrze radzi sobie ze skórą skłonną do łupieżu, suchą i zrogowaciałą. Olej nałożony na włosy, wygładza je i nadaje im pięknego blasku i lśniącego efektu. Wspomniany wyżej produkt ma następujące działanie:

  • nawilżające,
  • natłuszczające,
  • przeciwgrzybicze,
  • regeneracyjne,
  • przeciwzapalne.

Czym jest olej kokosowy?

Olej kokosowy ma bardzo szerokie zastosowanie, choć od dawna budził wiele kontrowersji wśród lekarzy z całego świata. Dziś już nikt nie ma wątpliwości do do jego zalet. Możemy bowiem stosować go w kuchni ale ma on też liczne kosmetyczne właściwości. Nazywany jest on częściej masłem kokosowym. Jest złożony przede wszystkim z kwasów tłuszczowych- średnio i krótko łańcuchowych. Już od wielu wielu lat olej kokosowy uznawany jest za substancję wspomagającą odchudzanie i liczne procesy metaboliczne. Olej ten jest bardzo bogatym źródłem tłuszczów nasyconych a więc pozwala nam pozbyć się nadwagi, ponieważ nie odkłada się w postaci zbędnych kilogramów.

Wygląd

Olej kokosowy ma biały kolor. Jest on bowiem wydobywany z wnętrza kokosa. Tłuszcz ten może także zmieniać swoją konsystencję od stałej do płynnej w zależności od temperatury otoczenia. Jest to naturalny proces i nie należy się tym przejmować, ponieważ konsystencja nie wpływa w żaden sposób na jego właściwości. Olej ten powinien być przechowywany w temperaturze ok. 20 stopni Celsjusza.

Właściwości

Olej ten ma w swoim składzie między innymi kwas laurynowy, który ma działanie bakteriobójcze i wzmacniające organizm. Badania przeprowadzone na tym tłuszczu dowiodły, że regularne jego stosowanie pozwala zapobiec chorobom takim jak Alzheimer czy utrata pamięci. W przeciwieństwie do innych olei nie odkłada on się w tkankę tłuszczową ale służy do dostarczenia organizmowi potrzebnych zasobów energii. Jego stosowanie także sprawia, że po jego użyciu szybciej czujemy się syci. Co za tym idzie możemy zmniejszyć objętość spożywanych posiłków i nadal nasz głód będzie zaspokojony. Dodatkowo, stosowany regularnie poprawia pracę tarczycy, nie obciąża układu pokarmowego w procesie trawienia, pomaga w leczeniu osteoporozy, ułatwia wchłanianie substancji odżywczych.

Oprócz jego korzystnego wpływu na zdrowie ma także liczne zastosowanie kosmetyczne i pielęgnacyjne. Jest to kosmetyk bardzo uniwersalny. Możemy się nim smarować od stóp do głów! Wpływa korzystnie na włosy, paznokcie, twarz i wiele innych. Może być stosowany na przykład do demakijażu a efekt będzie o wiele lepszy niż przy użyciu drogeryjnych kosmetyków. Gdy nasze włosy są suche, łamliwe i zniszczone olej kokosowy działa jak świetna maska regeneracyjna. Możemy go stosować jak odżywkę przed myciem włosów. Świetnie działa także na rozdwojone końcówki. Stosowany może być również jako nawilżający krem pod oczy. Jednak zanim nałożymy go na twarz warto zrobić miejscową próbę i sprawdzić jak nasza skóra reaguje na niego. Szczególnie skóra na twarzy może być bardzo delikatna. Olej kokosowy możemy też stosować jako balsam do ciała, czy jako nawilżenie dla suchej skóry pięt i dłoni.

Podsumowanie

Olej kokosowy jest to zdrowy tłuszcz, którego nie powinno zabraknąć w diecie. Ma on liczne zalety zarówno w kwestiach zdrowotnych jak i pielęgnacyjnych.